2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego (proponuję domowej roboty ;)
szczypta soli
Szklanka maślanki naturalnej
125g rozpuszczonej margaryny
2 jajka
no i obowiązkowo szklanka jagód :)
Jagody umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, oprószyć delikatnie mąką. Jajka roztrzepać, dodać maślankę i roztopioną margarynę, wymieszać. W osobnej misce połączyć wszystkie suche składniki, począwszy od przesiania mąki. Następnie dodać je do masy jajecznej, wymieszać, dorzucić jagody i delikatnie połączyć. Przekładać do foremek. Moje muffinki piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180st, grzałka góra i dół.
Zachęcam do zrobienia, są fajnie wilgotne, nie za słodkie i mega jagodowe :) Niebawem kolejny przepis z udziałem jagód.
Pozdrawiam,
Justyś.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz